Ett av de kanske mest omtalade ämnena just nu är hur robotar och AI kommer påverka våra arbetsliv. Tidigare har endast storbanker och försäkringsbolag haft fokus på att nyttja mjukvarurobotar (RPA). Men nu har vi en plattform som lämpar sig för en betydligt bredare målgrupp. Vipetech har framgångsrikt levererat en PoC (proof-of-concept) hos flera kunder.

Ett typiskt leveransprojekt initieras med en analysfas där vi tillsammans med kund kartlägger samt identifierar de processer som är möjliga att automatisera med hjälp av RPA. Ofta har företagen redan automatiserat de affärskritiska kärnprocesserna med olika EDI eller API integrationer. Men det finns en svans av sub-processer som är resurs och kostnadskrävande men för dyra att automatisera med de traditionella integrationerna. Det är dessa processer man med fördel kan automatisera med RPA.

När vi har identifierat en eller flera processer så är det dags att bygga upp robotarna för att kunna utföra de angivna uppgifterna. Det kan handla om att fånga och tolka befintliga applikationer för att behandla en transaktion, manipulera data, utlösa svar eller kommunicera med andra digitala system. Roboten kan rent krasst göra allt en människa kan göra på en dator, det finns inga begränsningar vad gäller vilken mjukvara eller vilket system som det skall göras i med vår produkt.

Det finns inte heller några begränsningar vad gäller hur många processer en enstaka robot kan utföra. Man kan med fördel schemalägga processerna under en "robotdag" (en robot jobbar 24 timmar om dagen, 365 dagar om året).

Om ni vill veta mer om hur Vipetech kan hjälpa er så bokar vi mer än gärna ett möte med er.

20 juni 2018


Vi på Vipetech önskar Er alla en riktigt skön jul. I år har vi beslutat att stödja Hand in Hands julinsamling och projektet "Jobs for Change!"

Gänget på Vipetech

21 december 2017


– Det är fantastiskt att slippa de flesta pappersfakturorna, säger controllern Lena Mases

Oavsett om det är en papperseller e-faktura, och om den skickas med vanlig post eller via e-post, hanteras den på CCS med Addoros lösning. – Det fanns många konkurrerande system för elektronisk fakturahantering när vi funderade på att skaffa ett 2014, men Addoros tjänst hade rätt prisläge, säger Lena Mases.

Hon tycker också att företaget gjorde en bra presentation. – Ett annat bolag lämnade offert på ett jättebelopp. Dessutom tyckte vi att Addoros lösning verkade funktionell och bra. Och den fick fina rekommendationer av andra som använde den, säger Lena Mases. CCS skriver inte längre ut speciellt många fakturor, utan det mesta sker automatiskt.

Även bilagor och underlag kan sammanföras med de rätta fakturorna på elektronisk väg. Företaget har egen tillverkning och försäljning av hudvårdsprodukter, fotsalvor och hygienartiklar som handsprit. I april 2015 började CCS att använda Addoro-lösningen och då slapp orderavdelningen direkt en massa manuellt arbete. – Den har fungerat jättebra från första stund även om det krävdes en hel del arbete med att bland annat skapa olika fakturamallar på olika språk, säger Lena Mases. Addoros konsulter hjälpte dock CCS med layouterna. – De var väldigt trevliga och samarbetsvilliga. Och hittills är det inget som inte gått att lösa.

21 augusti 2017


Kontorsrobotar eller Robotic Process Automation (RPA) är mjukvaror som kan hjälpa oss med det där tråkiga, monotona vi gör på jobbet. Klippa, klistra, sammanfoga data, rutinmässigt gå in på olika sidor för att uppdatera oss om exempelvis leveransbesked, eller annan information.

Genom att installera en mjukvarurobot, en RPA, kan man automatisera service och administrativa processer. Med RPA tar robotar (virtuella agenter) över tråkiga rutinmässiga processer som i vanliga fall görs av människor utan att klaga och de uppnår högre precision och tempo än om de skulle utföras manuellt.

RPA har en enorm besparingspotential och skalbara fördelar på förlopp med stora volymer, som är väldigt lockande för många företag. Exempelvis kan automation på kundtjänstcenter vara ett vitalt och naturligt steg till bättre effektivitet, fördelaktig kundupplevelse och ökad lönsamhet.

Business process managment (BPM) spelar också en roll men återigen så är det genom att de återkommande arbetsuppgifterna inom kundtjänst automatiseras som kommer att ge bäst effekt och verkan. RPA består i grunden av fyra delar; analysera processinnehåll, identifiera relevant information, automatisera komplexa affärsprocesser och kontroller.

Det ökade värdet av kundtjänstcenters automatisering syns i till exempel bättre resultat och i deras agent-och kundinteraktioner. När en kund kontaktar en agent så är det första steget att fråga kunden om information för att kunna identifiera denne, så att information kan tas från företagets egna system.

Det första steget presenterar en serviceutmaning för agenten. Medan hen interagerar med kunden måste agenten hoppa från ett system – CRM:et som har kundens grundläggande profilinformation, till ett annat system – nuvarande orderstatus, orderhistorik, pågående ärenden med mera.

Multipla kanaler kan orsaka flera problem mellan kunden och agenten, speciellt i kundupplevelsen. Nyanställda och mindre erfarna agenter har svårt att sammanställa en rutin mellan de olika systemen.

Några av dem områden som en RPA agent kan hjälpa oss med:

  • Komplexa regelverk som tillämpas inkonsekvent över verksamheten
  • Olika login i olika system som gör personal långsammare
  • Olika system som inte kommunicerar
  • Fel som uppstår på grund av den mänskliga faktorn
  • Copy/paste från en skärm till en annan

Resultatet av att inte förbättra dessa områden blir ofta att kundnöjdheten lider och personalen har en längre handläggningstid. Därför har intresset för att implementera en kontorsrobot inom kundtjänst blivit mer och mer intressant för många företag. Men även andra rutinmässiga processer finns det anledning att titta på. Exempelvis: leveransuppdatering, instansning av information, sammanställning av data och kreation av rutinmässiga rapporter. Men det är såklart vi människor som bäst avgör vad vi vill ha hjälp med av våra nya vänner kontorsrobotarna.

RPA levererar en oerhörd fördel genom att plocka bort alla dessa hinder. RPA:s mjukvara, workflow och dataintegration fungerar intuitivt vilket gör att agenter faktiskt kommer kunna göra saker som idag är IT-avdelningens jobb. Det betyder att den personen som är bäst lämpad för uppgiften faktiskt kan göra den.

12 maj 2017


Entreprenad och Serviceföretaget Umia utökar sitt samarbetsavtal med Vipetech. Den nya avtalet täcker inköps och fakturahantering via inköpssystemet Symbrio samt fakturatolkning via Readsoft Invoices. Umia som är ett av Sveriges snabbast växande entreprenadföretag strävar efter att kunna hantera större flöden automatiserat och minska den manuella hanteringen. Med hjälp av en effektivare e-fakturaintag och automatmatchning av fakturor mot projekt och ramavtalspriser ökar kontrollen med minskad manuell hantering.

25 april 2017


Renault Finance automatiserar med hjälp av Vipetech sin kundfakturahantering från Visma och börjar skicka e-faktura för Sverige och Danmark via molntjänsten Addoro. Med Vipetechs hjälp ökas automatiseringsgraden och minskar den manuella hanteringen av fakturorna.

25 april 2017


Gruvkoncernen LKAB automatiserar sina kundfakturahantering från M3 med hjälp av Vipetech. Tack vare Vipetechs molntjänster för distribution utökas LKAB’s möjligheter att distribuera fakturor i olika format samtidigt som möjligheterna till återsökning förbättras via Addoros fullindexerade elektroniskt arkiv.

25 april 2017


Från en ohållbar manuell hantering till en enkel, smidig och – inte minst – kostnadseffektiv lösning. För Ikano Fastigheter blev Addoros tjänster en perfekt utväg på ett administrativt problem.

Att först behöva skriva ut runt 15 000 hyresavier varje kvartal, sedan vika och lägga dem i ett kuvert, därefter klistra igen och skicka iväg dem med posten var vardag för personalen på Ikano Fastigheter. Fram till hösten 2011. Då kom Helen Björn Nilssom, teamleader på Shared Service Center i kontakt med Addoro.

- Vi hade i alla år skött denna hantering inhouse. När Addoro hörde av sig fick vi genast en bra dialog och de presenterade en lösning som passade oss alldeles utmärkt, säger Helen och fortsätter:

- Dessutom skiljde det rent kostnadsmässigt betydligt mindre än vad jag räknat med.

EFTER NÅGRA FINJUSTERINGAR av mallarna, kom Ikano Fastigheter snabbt igång med Addoros utskickssystem av hyresavier och själva blev företaget av med en jobbig och onödigt omständlig hantering. Nu finns dessutom planer på att utöka samarbetet med Addoro.

- Vi tittar på en lösning där vi får hjälp med våra manuella fakturor och påminnelser. Vi har en hel del sådana också och et är förstås en administration som tar tid för oss, säger Helen Björn Nilsson.

Fakta: Ikano Fastigheter är ett fastighetsbolag som långsiktigt äger, förvaltar, projektutvecklar och bygger handelsplatser och bostäder genom Ikano Retail Centres och Ikano Bostad. De skapar attraktiva handelsplatser för familjer och vänner i Sverige, Finland, Norge och Danmark tillsammans med IKEA. De äger, utvecklar och bygger både nya bostadsrätter och hyresrätter i Stockholm, Mälardalen och Örsundsområdet. De är en del av den internationella företagsgruppen Ikano som äger, utvecklar och förvaltar företag inom områdena finans, fastighet, försäkring och detaljhandel. Ikanos vision är att skapa möjligheter för en bättre vardag. Deras styrka kännetecknas av att de tillsammans tar fram långsiktiga lösningar grundade på schyssta villkor och enkelhet, som skapar mervärden för våra kunder. Ikano bildades 1988 och ägs av familjen Kamprad.

28 februari 2017


Digitaliseringen är idag en integrerad och naturlig del av samhället, och den går i rasande fart. Digitalisering är inget nytt, den har pågått i flera decennier egentligen och fler branscher har förändrats i grunden, titta på tidningsbranschen till exempel.

Hur lyssnar du på musik? Tittar på film? Beställer en taxi eller mat? Bokar en flygbiljett? Spotify, Netflix och Uber är idag en del av vår vardag, men många branscher och företag går miste om nya idéer och affärer som digitaliseringen skapar. Digitala plattformar effektiviserar tjänster och produkter och man kan vara säker på att alla företag, i alla branscher kommer att digitaliseras.

I Billentis Market Report 2016 säger Bruno Koch att:

"Den årliga tillväxten för e-fakturering förväntas hamna på 10-20%. Stora inköpsbolag siktar på att nå faktureringsprocesser helt utan manuell behandling."

Vidare säger Bruno Koch att det inte längre räcker med bara elektronisk fakturahantering. Kravet på att andra dokument och processer ska digitaliseras ökar väsentligt.

Vi på Vipetech kan hjälpa dig att automatisera och digitalisera dina affärsprocesser. Hör av er så kan vi svara på alla er frågor och tillgodose era digitala behov!

22 februari 2017


Office Depot är ännu en glad Addorokund! Här är vad de säger:

800 000 skickade fakturor om året som alltid kommer rätt kan inte vara fel…
- Addoros lösning är mer kostnadseffektivt och mer flexibelt än vårt tidigare system, säger Anders Wall, IT-chef på Office Depot Svenska AB.

Det stora företaget för kontorsvaror använder sig av Addoros system för all fakturahantering.
- Den har blivit billigare att utföra och vi har koll på kostnaderna, säger Anders Wall.

Ekonomiavdelningen och kundtjänsten har numera tillgång till all nödvändig information via Addoros hemsida. Medarbetarna kan själva enkelt skicka ut nya fakturor, eller vid behov skicka om fakturor. De kan också smidigt kontrollera om en kund verkligen fått ett mejl med en bifogad faktura, om fakturaadresser stämmer, med mera.
- Att alla släpps in i Addoros system är väldigt viktigt för effektivitetens skull. Det tidigare systemet var oflexibelt, svårt att ändra uppgifter i, och det blev kostsamt om vi behövde ändra något på fakturorna, säger Anders Wall.

Nu fungerar fakturahanteringen bra. Addoros system ger överblick och möjligheten att ta fram olika slags statistik, exempelvis om antalet fakturor, vilka slags fakturor det är, med mera.
Office Depot hade tidigare ett önskemål om att det skulle vara enklare att skapa layout för nya fakturor eller ändra utseendet på befintliga.
- Men det gick inte förrän vi bytte leverantör. Förr kunde det ta flera veckor, men nu lägger vi bara ett ärende till Addoro och sedan ordnar de det på några timmar, säger Anders Wall.
Och det kunde ta dagar att lägga upp en kund för e-fakturering.
- Idag går det på 20 minuter. Vi spar mycket tid och därmed pengar. It-teknikerna som förut fick lägga en massa tid på att få fakturahanteringen att fungera kan nu arbeta med det de ska göra, säger Anders Wall.

Han är också nöjd med driftssäkerheten.
- Systemet är funktionssäkert och alla operationer sker snabbare nu.

13 februari 2017


Basware partner event sträckte sig över två dagar, där måndagen inleddes med "Meet the experts" där vi fick nätverka samt chansen att kika på framtida produkter och mingla med eventfixarna och andra partners. Supertrevligt!

3 februari 2017

Victor Strömberg från Vipetech minglar
Victor Strömberg från Vipetech minglar
Jerome Johansen från Basware
Jerome Johansen från Basware
CEO talar
CEO talar

Välkommen till Vipetechs nya blogg där vi kommer att dela med oss av roliga saker som händer hos oss och annat skoj!

3 februari 2017